Bostadsmarknaden i storstäderna är otroligt het, vilket gör att många spekulerar om vilka det är som blir vinnarna och förlorarna om vid en eventuell bostadsbubbla.

252766-real-estate-concept-9Folk säljer till höger och vänster för att de vill hänga på och göra en bra affär, många kan sedan få bo på hotell då de inte kommer i fas med att få sin nya bostad. Men, trots de höga priserna verkar det även finans gott om köpare som är villig att lägga hundratal tusen per kvadratmeter för att få en lägenhet i innerstan. Dock kan man nu läsa i en artikel från Dagens Industri att det kan komma att finans vinnare och förlorare i striden om bostäderna och vad som kommer att påverkas om det blir en sprickande bubbla så är det hushållen som kommer att få det knapert.

“Vi har lärdomar från 90-talet vid den förra bobubblan. Ett sådant läge rycker framför allt undan köpkraft och skapar en allmän oro. Vissa pratar om påverkan på bankerna, men erfarenhet visar att bankernas förlust främst berodde på fastigheter och företag.”

Om man är i stort behov av att köpa lägenhet dyrt och måste låna en stor summa, kan man göra en förlustaffär om man sedan behöver sälja den och inte kan få ut så mycket pengar som man behöver tyvärr. Dock, om man ska se det positivt så kommer förstagångsköparna enklare att komma in om priserna kommer att sänkas, för just nu är det svårt att ha en chans.