Självklart ska du ha båt om du bor i Stockholm. Stockholms skärgård är en av världens vackraste platser, och som stockholmare går du miste om otroliga värden i din hemstad om du väljer bort den fria tillgången till magnifik natur som båtlivet innebär. Det billigaste, miljövänligaste och kanske stiligaste alternativet är naturligtvis att segla. Så vad behöver du tänka på när du köper segelbåt?

Redan i valet och kvalet om vilken båtmodell du ska välja, är det en god idé att räkna på vad båtförsäkringen kommer kosta. Svenska Sjö är de allra flesta båtägares val, och på deras hemsida https://svenskasjo.se/berakna-premie/segelbat/ kan du enkelt beräkna vad din båtförsäkring kommer att kosta.

Viktigt med ansvarsförsäkring

Särskilt du som är ute efter att hålla nere kostnaderna gör klokt i att teckna en försäkring. Tänk på att det inte bara är värdet på din egen båt du försäkrar, utan även ansvar vid olyckor och skador på annans egendom.

“Ansvarsförsäkring är ett minimum för varje båtägare”, meddelar Transportstyrelsen.

För minns att även en skruttig båt kan orsaka stor ekonomisk förstörelse om båten sliter sig och driver in i mahognyskeppet vid bryggan bredvid.

Båtboom i sommar-Sverige

Båtlivet är stekhett i Sverige och efterfrågan på båtar är hög. Kanske blir det svårare att få tag på en båt än vad du föreställt dig? Ett alternativ är att hyra båt under sommaren, och att vänta till båtklubbarnas årliga höstupptag i slutet på säsongen för att köpa egen båt. Många båtägare tar chansen att sälja precis innan vinterförvaringen, och off-season gör du en bättre affär än mitt i sommaren.

Viktigt är också, särskilt på en kokande båtmarknad, att säkerställa att ägarbevis och andra handlingar följer med båten du köper. Du vill inte riskera att köpa en stulen båt.