Ibland kan det vara skönt att komma bort från storstadspulsen i Stockholm, ta en paus och byta miljö. Åka på en weekend till en destination som inte är allt för långt bort, se och göra något annat. Då är Västerås destinationen för dig som vill ha en paus från Stockholm.

Västerås är perfekt för att boka ett mysigt hotell över en weekend, och med det korta avståndet från Stockholm är det dessutom smidigt att åka dit med både buss och tåg. Staden har en hel del att erbjuda för den som är på besök, här finns trevliga restauranger, fina sevärdheter och även Mälaren finns här att njuta av. Topp tre sevärdheter i Västerås:

  1. Botaniska Trädgården
  2. Västerås Domkyrka
  3. Västerås Historiska Skeppsmuséum

Tre sevärdheter

Som de allra flesta domkyrkor så är även Västerås domkyrka riktigt pampig och ger en wow-känsla när du stiger in. Domkyrkan ligger centralt vilket gör den lättillgänglig även till fots. Det var på 1200-talet som kyrkan först byggdes och sedan har den byggts ut och det har byggts till sedan dess. När kyrkan skulle återuppbyggas efter en kraftig brand i slutet på 1600-talet så ändrades kyrkans utseende ytterligare och tornspiran kom till. Har du möjlighet så matcha in ditt besök i samband med en orgelkonsert för maximal upplevelse.

Den botaniska trädgården i Västerås ligger lite undanskymd och är därför lätt att glömma bort men när du ändå är i domkyrkan så ligger den botaniska trädgården bara ett stenkast bort. Trädgården har sedan 1700-talet varit till för studenter att lära sig om växtriket. Här finns även guidade turer att boka. Strosa i trädgården och titta på de växter som finns eller varför inte ta med dig en filt och slå dig ner för en picknick eller läsa en bok?

Västerås historiska skeppsmuseeum är en tredje sevärdhet som är värt ett besök när du befinner dig i staden. Här kan du kliva ombord på det som är Sveriges största flytande båtmuseeum. Här får du lära dig om den fornnordiska historien och du har även möjlighet att göra ditt eget rep eller prova att baka ditt egna tunnbröd över öppen eld.