Att köpa hus i en stockholmsförort är dyrt och ofta är husen lite äldre och behöver renoveras. En av de viktigaste funktionerna i huset som ger värme, komfort och också påverkar plånboken är uppvärmningen. Därför är det viktigt att välja ett bra uppvärmningssystem när du renoverar.

Vilket uppvärmningssystem som passar bäst i en villa beror på husets förutsättningar och även hur du som villaägare vill att systemet ska fungera, t.ex. om det även ska kunna kyla huset på sommaren. Olika system har också olika ekonomi. En del kostar mycket vid installation och originalinköp men har lägre driftskostnader, medan andra är billigare i inköp och dyrare i drift.

Hur väljer du uppvärmningssystem?

Ett äldre hus i Stockholm kan vara uppvärmt med pellets eller till och med en oljepanna. Om detta är fallet är det viktigt att tänka på ventilation och fukthantering i huset efter byte av system eftersom värmen från pannan påverkar luftflödet. En annan faktor som påverkar valet av system är om värmen i radiatorerna är elburen eller vattenburen. Vattenburen värme passar bra med olika typer av värmepumpar men har huset elvärme kanske radiatorerna behöver bytas ut för att passa med pumpen.

Värmepumpar

Couple,Operating,Remote,Control,Of,An,Air,ConditionerOfta är värmepumpar av olika slag effektiva för både plånbok och miljö. Hos https://e-klok.se/ kan du få hjälp att välja rätt pump för just dig och ditt hus. Här finns bland annat luft/luftvärmepumpar och luft/vattenvärmepumpar som effektivt kan både värma och kyla och som inte kräver större ingrepp i installation men som trots detta är effektiva och miljövänliga.

Vilken pump du ska välja beror på husets yta, möjligheter att ställa upp en pump utanför huset eller installera i byggnaden, samt även hur mycket du vill lägga på installation respektive drift. Idag är tekniken med värmepumpar väl etablerad och utvecklad så det finns många kvalitetspumpar och kunniga installatörer att välja mellan. Satsa på ett bra värmesystem i ditt hus så kommer du bo bra många år framåt!