I en miljonstad som Stockholm är risken att råka ut för ett överfall statistiskt sett betydligt högre än i ett mindre samhälle. Tyvärr är det inte enbart statistik och långt ifrån alla känner sig trygga, i synnerhet på kvällen. Känslan av otrygghet är naturligtvis svår att bli av med, men vetskapen om att du har ett försvar är en god hjälp på vägen.

I en perfekt värld skulle inga larm eller överfallsskydd behövas, men det är inte så världen ser ut idag. Med vetskapen om att ungdomsgäng och andra förövare med mer eller mindre skrämmande agendor rör sig i samma stad som du, borde du definitivt skaffa dig någon typ av överfallslarm. Även om du anser att du vistas i säkra områden gäller ändå att en bra försvarsspray är viktigt att ha, i synnerhet om du är kvinna. Pepparspray är inte tillåtet i Sverige, men det finns gott om bra alternativ för en säkrare vistelse på stan.

Fördelar med försvarsspray

Försvarssprayer finns i en mängd utföranden, alltifrån rena sprayertill kombinationer med både ljudande larm och nöd-sms. Gemensamt för de vanligaste är:

  • Färg som sitter länge på förövarens ansikte/hud
  • Lösning som verkar irriterande på hud och i ögon
  • I de fall larmsiren finns brukar styrkan vara 120-140 dB

Som nämnts finns också försvarssprayer som förutom att ha ovanstående egenskaper även skickar ett nöd-sms, vilket kan kännas som en extra trygghet.

Undvik att ta risker

Med en spray i fickan eller kanske till och med gömd i handen, känner du dig kanske så trygg att du vågar röra dig på platser du normalt inte skulle vistas på utan ett försvar. Tänk dock på att sprayen endast är till för att ge dig några minuters respit genom att tillfälligt sätta en eller eventuellt flera förövare ur spel och därmed ge dig en chans att fly eller påkalla uppmärksamhet från andra. Undvik fortsättningsvis platser där du vet att det kan vara stökigt på kvällarna och ta inga onödiga risker. En försvarsspray skrämmer iväg de flesta och kan också göra att du får hjälp på plats, men om förövarna är många, som i ett ungdomsgäng, är det inte säkert att du lyckas skrämma iväg dem. Ser man till statistiken så leder storstäder som Stockholm när det kommer till brottslighet. En försvarsspray är något du absolut bör ha, men återigen, ta för den skull inga risker.