Att Sveriges huvudstad även är landets största stad är ingen nyhet, men nu planerar staten att låta Stockholm växa ytterligare – på grund av hotellbrist behöver beräknas staden nämligen behöva hela 5 000 till hotellrum redan år 2020.

4525185-stockholm-regeringsgatans-broRedan 2009 skrevs ett pressmeddelande om hur Stockholms stad om fem år riskerar att få brist på hotell och nu nästan precis fem år senare är detta ett faktum – det är svårt att både boka hotell och det kan även vara svårt att boka konferensanläggning i Stockholm. Dock är man redan i full färd med att rätta till detta. Till exempel har man under de senaste åren fått fart på byggen av både bostäder och kommersiella anläggningar i staden. Exempelvis så skriver DN om hur man nu planerar att bygga ett ytterligare hotellkomplex i Stockholms förorten Kista som kommer vara 156 meter högt och alltså bli omkring 30 meter högre än nuvarande hotellkomplexet Victoria Towers som invigdes 2011. Denna nya byggnad är tänkt att bli ett nytt landmärke och rymma hotell, bostäder, kontor och sportanläggningar – det är nämligen tänkt att sport ska vara huvudtemat i byggnaden. Därför kommer det finnas en rad olika anläggningar för först och främst racketsporter såsom tennisbanor både utomhus och inomhus, badminton, squash och den nya mjukare varianten av tennis vid namn padel. Men trots denna nya satsning så behövs ännu fler hotell uppföras – man räknar nämligen med att behövs omkring 5 000 nya hotellrum till 2020 enbart i Stockholms stad för i dagsläget finns endast omkring 32 000 hotellrum i Stockholms län.

Ombyggnad till hotell mitt i city

Något som kanske förvånar en del shoppingsugna personer i Stockholm är att PUB-huset på Hötorget håller på att stänga ned sina butiker – här ska nämligen byggas hotell istället. Men längst ner på gatuplan mot Drottninggatan som är stadens främsta shoppinggata kommer butikerna att finnas kvar och ovanför dem kommer man alltså att bygga om huset så att det blir omkring 400 nya hotellrum, skriver Aftonbladet. Det är nämligen så att fastigheten köptes för två år sedan av Antonia Ax:son Johnsons fastighetsbolag AxFast och redan då började ryktena om ombyggnation att spira, vilka nu alltså bekräftats och det kommer således bli de två översta våningsplanen i varuhuset som kommer att byggas om. Dessutom kommer huset även att inrymma 3 000 kvadratmeter restauranger och mötesplatser som kommer att stå klara samtidigt som ombyggnationen är klar vilket planeras bli någon gång under 2016 och kommer att heta Scandic Haymarket.

Andra nya hotell i staden

  • Grand Central på Vasagatan i city
  • Victoria Towers i Kista
  • Quality Hotel vid Friends arena
  • Miss Clara på Sveavägen
  • Scandic HTL på Kungsgatan
  • Motel L i Hammarby Sjöstad
  • Quality hotell Globen

10942373-hotorget-stockholm