Tidskriften Wireds brittiska upplaga publicerade nyligen en artikel om den digitala entreprenörsanda som kännetecknar Stockholm. Som ett exempel nämns en kombinerad, någorlunda hemlig, pokerturnering och  konferens som hålls fyra gånger om året och som lockar ungefär hundra riskkapitalister och entreprenörer. Det är med andra ord ungefär som Tony Sopranos pokerturneringar, men i verkligheten och utan de kriminella inslagen.

Det är dock inte denna spelturnering/konferens som startat den stockholmska entreprenörskulturen, den har nämligen bara funnits i fyra år. Snarare är den enligt Wired UK ett symptom på Stockholms ”entreprenöriella ekosystem”. Nordiska teknologiföretag har de senaste fem åren levererat en sammanlagd vinst på 2,3 miljarder kronor, varav svenska företag har stått för hälften. Den internationella handelshögskolan INSEAD satte Sverige som tvåa i sin Global Innovation Index Reports för åren 2009 till 2010, och enligt World Economic Forum har Sverige världens mest digitala ekonomi.

Vad är det då för företag som imponerat på Wireds redaktion? Det är en ganska brokig skara, faktiskt. I artikeln nämns förutom namn som Spotify och Skype även Klarna, som låter kunder köpa på avbetalning av andra e-handlare, och Mojang, företaget som utvecklar dataspelet Minecraft, som blivit en succé trots att det ännu inte släppts i en officiell version. Det officiella släppet blir kanske i november i år.

Företag som startas i Stockholm blir dock sällan kvar där. Niklas Zennström flyttade Skype till Luxemburg, och Soundcloud etablerade sig i Berlin. I vissa fall har det att göra med att man vill nå större marknader, i andra fall med att man inte vill betala företagsskatt i Sverige.