Kyrkor och andra religiösa byggnader är ofta mycket historiskt intressanta. Medan många andra byggnader förstörts eller rivits under århundradena, står kyrkorna kvar och vittnar om historiens gång. Här kommer exempel på några historiskt spännande byggnader i Stockholm.

Storkyrkan har under tidens gång byggts om många gånger.

I Gamla stan hittar du massor av historiska platser, bland annat den magnifika Storkyrkan. Det är Stockholms äldsta kyrka med en historia som går ända tillbaka till 1200-talet och Birger Jarl. Av den ursprungliga kyrkan finns bara rester kvar, men av den kyrka som uppfördes på 1300-talet kan du se desto fler spår, till exempel i Vårfrukoret med de fantastiska medeltida valvmålningarna. Storkyrkan har under tidens gång byggts om många gånger. Det gör att man på ett spännande sätt kan följa arkitekturens utveckling genom historien. Storkyrkan har sedan mitten av 1300-talet varit platsen för de flesta kungakröningar, kungliga bröllop och begravningar.

Riddarholmskyrkan

Riddarholmskyrkan byggdes ursprungligen som en klosterkyrka för Franciskanorden under 1200-talets slut. Den har genom historien modifierats, men än idag kan du tydligt se de medeltida delarna av kyrkan. Här finns även välbevarade medeltida väggmålningar. Riddarholmskyrkan är begravningsplats för många svenska monarker, från medeltiden fram till våra dagar. De kungliga gravarna finns inrymda i vackra gravkor som byggts till kyrkan efter hand.

Stora synagogan i Stockholm

Stora synagogan är en mäktig byggnad belägen i centrala Stockholm. Den invigdes år 1870, samma år som judarna fullt ut fick medborgerliga rättigheter i Sverige. Den pampiga arkitekturen för tankarna till ett antikt tempel. Den vackert dekorerade synagogan är idag byggnadsminnesmärkt.