Stockholm bjuder på en mängd sevärdheter och aktiviteter, och det är sällan man är i staden utan att ha något att göra. I Stockholm kan man faktiskt till och med gå på skogspromenad och plocka svamp.

1387932-trattkantarellerI Metro kan man läsa att den stockholmska svampplockaren faktiskt inte behöver ge sig utanför tullarna för att kunna plocka svamp. I och med att det i år varit ett fantastiskt kantarellår, lär man hitta en och annan svamp även i innerstaden. Några exempel på skogar innanför tullarna där man kan hitta svamp är Hagaparken, Karlbergsparken, Djurgården och Lill-Jansskogen. För den som kan tänka sig att leta sig ett stenkast utanför tullarna finns även Drottningholm, Tyresta, Nackareservatet och Tullingeskogarna, som alla är bra ställen att plocka svamp på.

Var redo i skogen

Den som ska ge sig ut på svampplockning i Stockholm, bör tänka på en del saker. Först och främst kan det vara bra att ta med sig korg som man kan lägga svampen i och även en kniv, exempelvis från http://www.activeoutfit.se/sv/33_victorinox, för att kunna rensa svampen på plats. Då krävs det inte så mycket efterarbete när man kommer hem.

Se upp för giftig svamp

Något annat som man absolut bör tänka på när man ger sig ut i skogen för att plocka svamp är att man bör vara riktigt säker på vilken svamp man faktiskt stoppar i korgen. Ska man exempelvis plocka champinjoner, gäller det verkligen att vara på sin vakt och ha med sig kunskapen. Champinjoner är nämligen ett exempel på en svampgrupp som man ska vara försiktigt med eftersom den lätt kan förväxlas med en vit flugsvamp som är väldigt giftig. Har svampen vita skivor bör man låta bli att plocka den eftersom vita skivor signalerar att svampen rent ut sagt kan vara livsfarlig. En annan svamp som det är smart att undvika är grön kremla eftersom lömsk flugsvamp också är grön och extremt giftig. Läs mer.