Stockholm är invaderat, av vintern. Ingen varm sol lyser upp morgontrötta ansikten när arbetsdagen väntar i city, mörkret härskar från tidig eftermiddag till sen morgon, frosten slickar gatstenen och söver ner de annars levande och gröna parkerna som en hittar här och där runt gathörn.

kryssningsfartygNej, det kanske är en bra idé att faktiskt fly Stockholm en tid som den vi nu står och fruset stampar i? Kanske kan det här med att frysa i väntan på bussen ändras till att umgås med sjölejon på andra sidan jordklotet?

Är det något som är likt en komplett motsats till Stockholm så kanske Galápagos faller inom en sådan kategori? Denna ö-grupp, med Charles Darwin som första eko-turist, tillhör Ecuador men är självständigt på så många sätt, inte minst dess djur. En som har fotat detta omtalade och nästan mytiska djurliv kan vi läsa om i en artikel i Hallands Nyheter. På bilderna finns bland andra fågelarten Sula, blåfotade, rödfotade och maskerade. Fotografen säger att djuren på Galápagos är godtrogna, för de tror inte människan om något ont, därför blir de även lätta att fotografera och komma nära.

Kryssa mellan öarna

 Båt_fartyg_kryssningAtt åka på resa till Galapagos är nog en dröm för många, 12 av de 16 öarna som finns är obebodda och dessutom helt unika i sitt slag med leguaner, fågelarter som inte ser ut som några andra, sjölejon som solar på stränderna och sköldpaddor som ler vist. I en artikel i Svenska Dagbladet kan vi läsa om hur många turister bokar resor dit med kryssningsfartyg och är sedan kortvariga gäster på öarna, med förhållningsregler att följa för att inte störa eller ingripa i det harmoniska djurlivet.

I Expressen kan vi läsa om att Galápagos är som en Edens lustgård fast med karg och inte så varm som en kan tro, vid läget nära ekvatorn. Eftersom det finns så mycket att upptäcka så är det vidare en bra idé att faktiskt satsa på en veckas kryssning, då hinner en med sju eller åtta öar av alla de som finns. I artikeln finns vidare en del information som kan vara bra att veta inför en resa till drömöarna:

  • 97 procent av öarna är nationalpark
  • Jättesköldpaddorna kan bli 200 år gamla
  • En veckas kryssning från Ecuadors fastland i ekonomiklass kan kosta 7 000 kronor
  • Det går flyg till Galápagosöarna från Quito och Guayaquil
  • Cirka 16 timmar från Stockholm till Quito eller Guayaquil
  • Från fastlandet till Galápagosöarna är det 1-2 timmars flygtid
  • Vid ankomst till Galápagosöarna betalar du en nationalparksavgift på 700 kronor. Endast kontanter – så ha med dollar

Om en ändå inte vill lämna Stockholm eller kanske inte har råd med en resa så långt bort, går det också att ta sig till Naturhistoriska riksmuseet i Stockholm och se en film om just Galápagos av naturfilmaren David Attenborough, på den häftiga bion Cosmonova.

Ett sista tips, vid resa iväg från ett vintrigt Stockholm, är att ta med sig en kamera – för det finns mycket att fota på plats. Sedan är det givetvis också underbart att bara insupa atmosfären och leva.