Extremkylan är här på allvar nu i hela landet och även i huvudstaden där vädret i vanliga fall tenderar att hålla sig åt det mildare hållet – något som gör det extra viktigt att veta hur man klär sig på rätt sätt för att hålla värmen.

Vinter backe 450x300

Vare sig man åker skoter i Sälen eller promenerar till arbetet i Stockholm är det nu extra viktigt att man klär sig ordentligt för att inte drabbas av köldskador. Efter en mild december i hela landet är det nu istället extremkyla som härjar, något som bland annat tv4 Nyhetsmorgon uppmärksammat. Ett inslag under morgonens sändning berörde nämligen ämnet då till och med huvudstaden har uppmätt rekordkyla för årstiden och till morgonsoffan hade man därför bland annat bjudit in en äventyrare som delade med sig av sina bästa klädestips för vintern. Och tur var väl det, för ska man tro väderleksrapporterna så kommer resterande vintermånaderna bli otroligt kalla även för stockholmarna som vanligtvis brukar vara skonade från kylan, men så är alltså inte fallet i år. Så hur ska en vanlig stockholmare, som förmodligen inte ens äger ett par ordentliga vinterkängor, göra för att hålla värmen i vinter? Det har vi svaret på.

Så klär du dig för att hålla värmen

VinterskoEn klassiker när det kommer till att hålla värmen i kyliga temperaturer är att ta till det gamla knepet lager på lager. Men något som man då ska veta är att det faktiskt räcker med tre lager, skriver tidningen nt, annars kan det få motsatt effekt och göra att man fryser istället. Se därför till att ha endast ha ett innerskikt, ett mellanskikt och avsluta med ett ytterskikt för att undvika kylan på ett bra sätt. Till exempel skriver Dagens Nyheter om hur en vanlig missuppfattning på vintern är att man ska ha så varma kläder som möjligt, men det stämmer alltså inte. Vad man ska tänka på är att välja så optimala kläder som möjligt och grundregeln är att ha lösa kläder som inte glipar mellan varandra i de tre olika lagren – meningen med flera lager är nämligen inte att tillföra värme utan att bevara kroppsvärmen man själv avger. Ett tips är därför att klä sig enligt följande:

  • Närmast kroppen – undvik bomull helt och hållet då naturmaterial eller syntet är att föredra för att undvika att man svettas, något som kyler kroppen och har man då bomull kommer kläderna klibba mot kroppen vilket både skapar obehag och gör att man fryser lättare.
  • Mellanskiktet – agerar som basisolering och här kan man exempelvis välja en fleecetröja eller annan varm tröja som inte får dig att svettas.
  • Ytterst på kroppen – nu ska vi skydda oss mot väder och vind, därför är en jacka i längre modell att föredra och gärna en med vindjaksfunktioner för att hindra att kylan blåser innanför. Sen ska man heller inte glömma att en rejäl krage i kombination med en ordentlig halsduk och mössa skyddar väldigt bra precis som yllestrumpor i ett par rejäla skor också gör. Men glöm inte dina händer, välj ett par tumvantar med foder och sedan är du klar att ge dig ut i kylan.